Προδιαγραφες/λειτουργια

Ο  Στόλος μας αποτελείται  από 4 μεταλλικές παραδοσιακές εξάκωπες Ν/Π λέμβους τύπου “Lelievlet” (Ναυσιθόη, Απηλιώτης, Ευρυάλη, Σπηλιάδα) και ένα ιστιοπλοϊκό ανοιχτής θαλάσσης την Τροπαία τύπου Hunter 27 .

Οι  λέμβοι είναι μεταλλικές (από χάλυβα) και φέρουν υδατοστεγή στεγανά στην πλώρη και την πρύμνη, πράγμα που τις καθιστά αβύθιστες.
Κάθε λέμβος έχει θέσεις για έξι κουπιά (εξ ού και ο χαρακτηρισμός “εξάκωπη”). Η κωπηλασία χρησιμοποιείται για την είσοδο σε (ή έξοδο από) λιμένα, για αγκυροβολία και άπαρση από αυτήν, καθώς και για μικρά ταξίδια. Η αποτελεσματικότητα των κωπηλατών εξαρτάται πολύ περισσότερο από  τον μεταξύ τους συντονισμό, παρά από τη μυϊκή τους δύναμη.
p2
Οι λέμβοι είναι κατασκευασμένες με σκοπό την ιστιοπλοΐα, πράγμα που γίνεται άμεσα εμφανές σε όποιον πλεύσει με αυτές. Η αναδιπλούμενη καρένα, το ικανό  τους πλάτος και οι ναυπηγικές τους γραμμές τις καθιστούν ιδανικές για ταξίδια, ενώ η καθεμιά μπορεί να χωρέσει μία πλήρη ενωμοτία με το υλικό της και τροφοδοσία για τρεις μέρες.
Digital image
Ο σχεδιασμός της λέμβου προέρχεται από τους Ολλανδούς Ναυτοπροσκόπους, οι οποίοι ανέθεσαν σε ναυπηγό να σχεδιάσει ένα σκάφος τόσο πολύ ασφαλές και διασκεδαστικό, ώστε οι πρόσκοποι να βγαίνουν στη θάλασσα με κυβερνήτη τον ενωμοτάρχη τους αντί για κάποιο Βαθμοφόρο. Το όνομά της στα ολλανδικά είναι Lelievlet, που σημαίνει “σκάφος με επίπεδο πυθμένα”.
Οι χειρισμοί των πανιών γίνονται αποκλειστικά με τα χέρια, χωρίς βοηθήματα όπως δαγκανάρια και βιτζιρέλα, συντελώντας σε μία ακόμα αμεσότερη ιστιοπλοϊκή εμπειρία.
Ο συνδυασμός κλασσικής ιστιοφορίας με τα σύγχρονα υλικά (σε πανιά, ξάρτια κλπ) εγγυάται ένα πρωτόγνωρο πάντρεμα νοσταλγίας και λειτουργικότητας.
Σύμφωνα με μακραίωνη ναυτική παράδοση, η κατηγορία ενός σκάφους παίρνει το όνομα του από το πρώτο σκάφος τέτοιου τύπου: στην περίπτωσή μας, Ναυσιθόη!