ιστορια

 

Το 2ο Συστημα Ν/Π Χολαργου ιδρυεται τον Οκτωβριο του 2002 

με πρωτο Αρχηγο Συστηματος το Ελαφι (Γιωργος Γρηγορης)

 Αρχηγός Αγέλης η Ράξα (Ιωάννα Επισκοποπούλου): η 2η Αγέλη Λυκοπούλων Χολαργού προυπήρχε, υπό το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χολαργού.

Αρχηγός Ομάδας η Νυχτερίδα (Μυρσίνη Κατσαρέλη): Τα 12 Λυκόπουλα που “ανέβηκαν” στην Ομάδα από την Αγέλη αποτελούν το “πρώτο πλήρωμα” της 2ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Χολαργού.

Αρχικά βρίσκουμε στέγη, παρέα με το 1ο Σύστημα Χολαργού και τις Οδηγούς του Χολαργού, στη λέσχη της Αγαμέμνονος.

Καλοκαίρι 2003, και η Αγέλη πάει κατασκήνωση στην Περαχώρα Λουτρακίου.

Η Ομάδα βρίσκεται… δύο πλατώ πιο κάτω, αξιοποιώντας στο έπακρο το Κατ’ Ενωμοτίες Σύστημα (εν/κές τραπεζαρίες, εν/κό μαγείρεμα κλπ), παρά το γεγονός ότι αποτελείται από παιδιά 6ης Δημοτικού. Αντιλαμβανόμαστε, από πρώτο χέρι, αυτό που ώθησε τον Baden Powell να ιδρύσει τον Προσκοπισμό:

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠ’ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΩΣ.

Το Σεπτέμβριο του 2003 συγκροτείται η πρώτη Κοινότητα του 2ου Ν/Π, με αρχηγό το Ελάφι. Αρχηγός Αγέλης γίνεται ο Κάα (Βασίλης Καμπάδαης) ενώ στην Ομάδα παραμένει η Νυχτερίδα.

Παράλληλα, Ναυτοπρόσκοποι όντες, αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στην πρώτη λέμβο μας, τη θρυλική Ναυσιθόη, η οποία μετά απο κάποιους δοκιμαστικούς και εκπαιδευτικούς πλόες κάνει το πρώτο της επίσημο ταξίδι τον Απρίλιο του 2004.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το καλοκαίρι του 2004, η Ομάδα πηγαίνει στο Κτυπονήσι, αξιοποιώντας τη Ναυσιθόη σε εναλλάξ ιστιοπλοϊκές εξόδους των ενωμοτιών.

Η Αγέλη κατασκηνώνει στα Σαββάλια και πραγματοποιεί την πιο μεγάλη της Κατασκήνωση έως τότε.

Η νεοσύστατη Κοινότητα κάνει την πρώτη της Μεγάλη Δράση.

Το Σεπτέμβριο του 2004, ο Κάα παραμένει αρχηγός στην Αγέλη, η Νυχτερίδα στην Ομάδα και ο Ελάφης στην Κοινότητα.

Το καλοκαίρι του 2005, η Αγέλη κατασκηνώνει στη δοκιμασμένη Περαχώρα όπου και χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε κωπηλατικές εξόδους την Ναυσιθόη.

Η Ομάδα πλέει, με τη Ναυσιθόη και δανεικές λέμβους, από το Μικρολίμανο ως τη Μονή Αιγίνης, όπου κατασκηνώνει και πραγματοποιεί διήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι.

Η Κοινότητα συνεχίζει σε νέα βουνά και θάλασσες τις Μεγάλες της δράσεις.

Σεπτέμβριος 2005.

Μετά από τρία χρόνια, η Νυχτερίδα παραδίδει την αρχηγία της Ομάδας στο Μαρίδα (Δημήτρη Κουτσούπα). Ο Κάα παραδίδει την Αγέλη στο Κογιότ (Χριστίνα Γούλα), και ο Αλιγάτορας (Φώτης Παπαδογιάννης) αναλαμβάνει την Κοινότητα.

Φτανει ο πλεον πολυασχολος μηνας της ιστοριας μας: Ιουνιος 2006

Δύο ολοκαίνουριες λέμβοι καταφτάνουν και απαιτούν άμεσα βάψιμο και ετοιμασία για τις κατασκηνώσεις.

Ταυτόχρονα, φεύγουμε… εσπευσμένα από την παλιά μας Λέσχη και παλεύουμε να διαμορφώσουμε τον Τσακό από νταμάρι σε… Ναύσταθμο!

 

Το καλοκαίρι του 2006 η Αγέλη πηγαίνει στον Άγιο Γεώργιο Ευβοίας και χρησιμοποιεί για πρώτη φορά και τις 3 λέμβους μας

Σε ικανή απόσταση κατασκηνώνει η Ομάδα, και πραγματοποιεί διήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι Στρογγύλη και τις Λιχάδες Νήσους.

Το Σεπτέμβριο του 2006, Αγέλη και Ομάδα παραμένουν με Κογιότ και Μαρίδα αντίστοιχα, ενώ την Κοινότητα αναλαμβάνει ο Αλντεμπαράαν (Μάριος Βισβίκης).

Το καλοκαίρι του 2007, η Αγέλη κατασκηνώνει στην Περαχώρα. Η Ομάδα στήνει το ξύλινο χωριό της σε απόσταση 500m από την Αγέλη και πραγματοποιεί διήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι στις Αλκυονίδες Νήσους. Μαζί με τα τμήματα μας πλέει για πρώτη φορά η 4η λέμβος μας η Σπηλιάδα.

Σεπτέμβριος 2007.

Ο Ελάφης, μετά από 5 χρόνια πλήρους αφοσίωσης στο 2ο Ν/Π Χολαργού, παραδίδει την αρχηγία του Συστήματος στον Τερμίτη (Ζαχαρία Αντωνιάδη).

Το Κογιότ παραδίδει την Αγέλη στον Αλεπού (Γιάννη Κάρρο).

Ο Μαρίδας παραδίδει την αρχηγία της Ομάδας στον Κάβουρα (Αλέξανδρο Βερροιόπουλο), και ο Αλντεμπαράαν παραμένει αρχηγός στην Κοινότητα.

Καλοκαίρι 2008: η Αγέλη πηγαίνει κατασκήνωση στο Κτυπονήσι.Η παρέα των 33 Λυκοπούλων συνοδεύτεται από τις λέμβους του Συστήματος και 2 φουσκωτά ταχύπλωα. Η Ομάδα κατασκηνώνει στους Πεταλιούς και πραγματοποιεί τριήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι.

Σεπτέμβριος 2008.

Με την Αγέλη στα χέρια του Αλεπού, η Ομάδα παραδίδεται στην Άκκα (Δήμηρα Λαδά) και η Κοινότητα στον Τρίτωνα (Αλέξη Γεωργαλή).

Καλοκαίρι 2009.

Η Αγέλη κατασκηνώνει στα Σαβάλια .Η Ομάδα κατασκηνώνει στα Μέθανα και πραγματοποιεί τριήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι.

Σεπτέμβριος 2009.

Ο Τερμίτης παραδίδει την αρχηγία του Συστήματος στον Κάστορα (Ιωάννη Λαδά). Η Αγέλη παραμένει υπό την αρχηγία του Αλεπού, η Ομάδα της Άκκα και η Κοινότητα του Τρίτωνα. Οι πρώτοι Πρόσκοποι της Ομάδας μας γίνονται βαθμοφόροι.

Καλοκαίρι 2010. και η Αγέλη πηγαίνει στο Κτυπονήσι αφού έχει αποχωρήσει η Ομάδα.

Αγιασμός, 25 Σεπτεμβρίου  2010.

“Η βροχή μας έφερε πιο κοντά”

mynayto_original

Η Αγέλη παραδίδεται από τον Αλεπού στην Τίγρη (Πέλλη Φωτιάδη).

Ομάδα και Κοινότητα στα χέρια της Άκκα και του Τρίτωνα.

Το καλοκαίρι του 2011.

Ολόκληρο το Σύστημα… μετακομίζει στα θερινά ανάκτορα της Αλοννήσου!

Η Αγέλη κατασκηνώνει και απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά του νησιού, πραγματοποιώντας -κατά παράδοση, πλέον- διήμερο κωπηλατικό ταξίδι.

Η Ομάδα κάνει, για πρώτη φορά, ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ιστιοπλοϊκό ταξίδι, χάρη τόσο στους εκπειδευμένους Βαθμοφόρους της όσο και στους εκπαιδευμένους Προσκόπους της (βλέπε: Σχολή Ιστιοπλοΐας για πολλοστή χρονιά).

Η Κοινότητα ξεκινά ανεβαίνοντας τον Όλυμπο και καταλήγει στην Αλόννησο, όπου επιβιβάζεται στις λέμβους και πηγαίνει με πανιά στη Σκόπελο.

Σεπτέμβριος 2011.

Η Αγέλη παραμένει στα χέρια της Τίγρεως και η Ομάδα σε αυτά της Άκκα.

Την Κοινότητα αναλαμβάνει ο Κάστωρ.

Καλοκαίρι 2012 και η Αγέλη κατασκηνώνει στον Πόρο.

Η Ομάδα πάει με πανιά στη νήσο Μονή όπου πραγματοποιεί τετραήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης.

Η Κοινότητα… σαρώνει το Σαρωνικό με την Τροπαία, τη ναυαρχίδα του Στόλου μας.

Σεπτέμβριος 2012.

Η Τίγρη παραδίδει την Αγέλη στο Δράκο (Ευάγγελο-Ιάσονα Μπασιάκο).

Η Άκκα παραδίδει την Ομάδα στον Παπαγάλο (Παύλο Κανέτη).

Ο Κάστωρ παραδίδει την Κοινότητα στην Αθερίνα (Κατερίνα Καμπέρη).

Απόσπασμα του Αγιασμού εδώ .

 

Ιανουάριος 2013.

Ο Κάστωρ παραδίδει την αρχηγία του Συστήματος στον Αλεπού, καθώς ο ίδιος αναχωρεί για το εξωτερικό. Τα τμήματα μας λειτουργούν εξαιρετικά και πάνε κατασκήνωση Αγελη και Ομάδα με τις λέμβους μας στο Κτυπονήσι και η Κοινότητα ΜΔΥ στην Κρήτη.

Σεπτέμβριος 2013.

Όλα λειτουργούν βάσει προγραμματισμού και η νέα Προσκοπική χρονιά ξεκινάει κανονικά.

Iούλιος 2014.

Ο Αλεπούς αποχωρεί απο Α.Σ και δίνει χώρο στη ΝΕΑ γεννιά Βαθμοφόρων. Ταυτόχρονα η αγέλη πάει κατασκήνωση στα όμορφα Σαββάλια, η ομάδα εξερευνά για πρώτη φορά την Ρόμβη και η κοινότητα περπατάει τον Ταύγετο και πλέει σε Αργολικό και Σαρωνικό.

Σεπτέμβριος 2014.

Ένας ακόμα πολυάσχολος Σεπτέμβριος φτάνει για το Σύστημα μας, μια πολύ μεγάλη ανακαίνιση και πολλά φυτέματα λαμβάνουν χώρα στον Τσακό, ταυτόχρονα συντηρούνται και οι λέμβοι μας, στον Αγιασμό ο Δράκος παραδίδει την αγέλη μας στην Πεταλούδα και το Ελάφι έρχεται πίσω στο Σύστημα για να αναλάβει την αρχηγία του!

Ιούλιος 2015.

Σσημαίνει για Αγέλη και Ομάδα πρώτη φορά κατασκήνωση μακριά από την θάλασσα στον ποταμό Εύηνο και για την Κοινότητα ΜΔΥ στην Σαμοθράκη και την Κωνσταντινούπολη.

Σεπτέμβριος 2015: Παράδοση της Ομάδας από τον Παπαγάλο στον Γάτο (Στήβεν Ρίτσαρντσον) και την Κοινότητας από την Αθερίνα στον Παπαγάλο.

Καλοκαίρι 2016.

Σημαίνει για Αγέλη και Ομάδα Κρύα Βρύση Ευβοίας όπου κατά την διάρκεια της κατασκήνωσης της Ομάδας μας, μας βρίσκει ένας πολύ δύσκολος καιρός ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα τρομακτικές αβαρίες στις λέμβους μας. Η Κοινότητα μας εξερευνά την Πρέβεζα, τον ποταμό Αχέροντα καθώς επίσης και την όμορφη Κέρκυρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο Παπαγάλος παραδίδει την αρχηγία της Κοινότητας στο Ελάφι και η Ομάδα και η Αγέλης παραμένουν ως έχουν. Έτσι ξεκινάει μία χρονιά στην οποία προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές του καλοκαιριού που πέρασε.

Ιούλιος και Αύγουστος 2017.

Μας ταξιδεύουν στις Ροβιές όπου είναι η Αγέλη μας, στην Περαχώρα με την Ομάδα μας και στην Γκιώνα – Γαλαξείδι και από εκεί ιστιοπλοικώς μέχρι το Φάληρο με την Κοινότητα μας.

Το Σεπτέμβριο του 2017.

Γίνεται μία πολύ μεγάλη αλλαγή στο Σύστημα μας. Γιορτάζοντας τα 15 του χρόνια, ένας εκ των πρώτων 12 Προσκόπων του Συστήματος ο Παπαγάλος (Παύλος Κανέτης) αναλαμβάνει την αρχηγία του. Η Πεταλούδα παραδίδει στην Καρδερίνα (Κατερίνα Δαγρέ) την Αγέλη και εκείνη αναλαμβάνει την Κοινότητα και ο Γάτος παραδίδει στον Ναυτίλο (Νίκο Χαραλαμπόπουλο) την Ομάδα μας.

Τη περίοδο 2017-2018 ξεκινάει μία νέα εποχή για το Σύστημα μας, όπου ξεκινάμε από την αρχή βάζοντας γερές βάσεις για το μέλλον του. Βασικό στοιχείο αυτής της νέας εποχής είναι σίγουρα οι πολλοί νέοι Βαθμοφόροι που έχοντας ζήσει από Λυκόπουλα στο Σύστημα μας, έρχονται πλέον στο επιτελείο του Συστήματος γεμάτοι όρεξη και ενέργεια.

Την άνοιξη προχωράμε σε μία πολύ μεγάλη αγορά νέων μηχανών για τις λέμβους μας και το καλοκαίρι μας βρίσκει στα Καλά Νερά Μαγνησίας για την Αγέλη και τη Κοινότητα μας καθώς και στον Κίσσαβο και τις Σποράδες για τη Κοινότητα μας.

Η νέα Προσκοπική χρονιά το 2018 ξεκινάει χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Καθώς κυλάει η χρονιά φαίνεται πως οι νέες βάσεις έχουν αρχίσει να εδραιώνονται και αυτό μας οδηγεί σε 3 πολύ δύσκολες και δυνατές χειμερινές εκδρομές! Την άνοιξη του 2019 μας χορηγούνται 4 νέα σετ πανιών για τις λέμβους και προχωράμε σε μία πολύ μεγάλη ανακατασκευή της Τροπαίας και στη συνέχεια ανοίγουμε πανιά για το γνωστό μας Κτυπονήσι αλλά και για τον Αργοσαρωνικό.

Οκτώβριος του 2019 και οι δράσεις ξεκινάνε! Ο Αρχηγός Ομάδας Νίκος Χαραλαμπόπουλους (Ναυτίλος) παραδίδει την αρχηγία της Ομάδας μας στην Ιωάννα Φουρμούζη (Πάντα) και ο ίδιος γίνεται Υπαρχηγός Συστήματος. Η Αγέλη μας πλέον αριθμεί περισσότερα από 60 Λυκόπουλα, η Ομάδα μας περισσότερους από 35 Προσκόπους και η Κοινότητα μας 21 Ανιχνευτές! Στους πανελλήνιους Ναυτοπροσκοπικούς Αγώνες, Ο Απηλιώτης ΣΕΠ026 κατακτά για πρώτη φόρα στην Ιστορία αυτών των λέμβων την 1η θέση στην Overall κατηγορία! Τα Χριστούγεννα του 2019 κατακτώντας 3 διαφορετικές κορυφές είμαστε και πάλι το πολυπληθέστερο Σύστημα της χώρας με 174 μέλη!!!

Το Φεβρουάριο του 2020 η πρώτη Ναυτοπροσκοπική λέμβος του Συστήματος μας, η Ναυσιθόη ΣΕΠ023, μετά από 21 χρόνια ζωής και αφού μάθαμε όλοι μας σε αυτή τη ναυτική παράδοση, τη διαδικασία συντήρησης αλλά και ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα, ήρθε για εκείνη η ώρα να αποσυρθεί μετά από εκτεταμένες φθορές και να παραδώσει τη θέση της στη νέα λέμβο του Συστήματος μας, τη ΝαυσιθόηΙΙ ΣΕΠ033.

Στη συνέχεια της χρονιάς και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, το Σύστημα μας, πρωτοπόρο όπως πάντα, εδραιώνει τις online Προσκοπικές δράσεις κρατώντας το ενδιαφέρον των μελών του αμείωτο μέχρι το Μάιο του 2020 όπου και ξανά συναντιόμαστε από κοντά για να ολοκληρώσουμε τη Προσκοπική μας χρονιά κατά τα μέσα Ιουνίου.